Forum Spirit of Japan Strona Główna Spirit of Japan
Japonia i wszystko co z nią związane :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Japońskie sposoby na "futsuka yoi"

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Spirit of Japan Strona Główna -> Tylko w Japonii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Awe
Moderator tematyczny


Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 346
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Racibórz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:29, 01 Sty 2010    Temat postu: Japońskie sposoby na "futsuka yoi"

Kac towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat, czyli od chwili wynalezienia
napojów alkoholowych. Każde społeczeństwo zaczęło wypracowywać
własne metody walki z nim, a przynajmniej próbowano załagodzić jego
skutki. Japończycy jednak nie mają łatwego życia. To, że mieszkańcy
wschodniej Azji nie są w stanie wypić tyle co Słowianin jest
niepodważalnym faktem. Jednak część Japończyków odziedziczyła po
swoich przodkach mutację genu odpowiedzialnego za prawidłowy
metabolizm etanolu. Pechowi posiadacze popsutego genu szybciej się
upijają i częściej napotykają negatywne skutki picia alkoholu, do których
zalicza się również wyżej wymieniony kac. Nietrudno jest więc zgadnąć,
że genetyczna podatność na silnego kaca zmusiła społeczeństwo
japońskie do opracowania szeregu "mądrości ludowych" dotyczących
sposobu walki z wrogiem smakoszy alkoholowych trunków. Oto lista
najpopularniejszych w Japonii leków na kaca:

# Pocari Sweat



Pocari Sweat to popularny w Japonii napój izotoniczny przeznaczony
głównie dla sportowców. Napoje izotoniczne wyróżniają się lepszym
nawadnianiem organizmu niż zwykła woda - a każdy wie, że kubeł wody
na kaca najlepszy.

# Czosnkowe zastrzyki



Bynajmniej nie chodzi tu o jakiś dożylny wyciąg z czosnku lecz o
mieszankę glukozy z witaminami C oraz B1, która służy również jako
błyskawiczny lek na przeziębienie. Japońscy lekarze zalecają przyjęcie
zastrzyku przed piciem alkoholu w celu zabezpieczenia wątroby i
uchronienia żołądka przed nieprzyjemnymi dolegliwościami. "Czosnkowa"
nazwa zastrzyku pochodzi od nieprzyjemnego, czosnkowego odoru
wydobywającego się z ust "zaszczepionego", co jest efektem ubocznym
wchłaniania przez organizm witaminy B1. Glukozowo-witaminowy koktajl
jest również sprzedawany w postaci gotowego do wypicia napoju.

# Persymona, owoc kaki



Od niedawna do kupienia w polskich Biedronkach. W smaku przypomina
skrzyżowanie moreli i pomidora. Owoce kaki zawierają różne składniki
wspomagające metabolizm alkoholu i usuwanie toksyn z organizmu.

# Arbuz



Lecznicze właściwości arbuza znane były od dawien dawna w Chinach, a
stąd owoc został zawleczony na wyspy japońskie. Zdrowotnych
właściwości arbuza należy doszukiwać się w cytrulinie, która zawarta jest
głównie w skórce arbuza. Cytrulina pozytywnie wpływa na układ
naczyniowy i poprawia pracę wątroby. Japońska firma San Koa Suikatoo
produkuje cytrulinowy wyciąg z arbuza, który sprzedawany jest pod
nazwą Suika no Chikara (Moc Arbuza) jako doskonały lek na kaca.

# Małże



Skacowana osoba po przebudzeniu raczej nie ma ochoty na zabawę z
przyrządzaniem małży, a szkoda. Małże zawierają wszystkie składniki
mineralne, które są potrzebne zmaltretowanemu alkoholem organizmowi.

# Kurkuma



Znana przyprawa, składnik curry (to właśnie kurkuma nadaje curry
żółtawy kolor). Prócz wielu udowodnionych właściwości leczniczych,
kurkuma jest uważana w Azji za dobry lek na kaca. Na jej bazie
wyprodukowano wiele leczniczych napojów oraz tabletek.

# Umeboshi



Najstarszy japoński lek na kaca. Umeboshi to morele japońskie
marynowane w soli. Ponoć najlepsze umeboshi powinny być tak kwaśne,
by wykręcały twarz na drugą stronę. Są one popularną japońską
zagrychą - naukowcy udowodnili, że spożycie umeboshi przed piciem
spowalnia wchłanianie alkoholu przez organizm.

# Misoshiru



To zupa powstała z pasty miso - fermentującej przez długi czas soi z
różnymi zbożami na bazie rosołu dashi (znany także u nas rosół rybny z
glonami i płatami suszonej ryby). Czasem można dodać do wywaru nieco
wina ryżowego. Tak przygotowana potrawa ma dużo witaminy B, białka
oraz pobudzających trawienie enzymów.

źródło: blog.goku122.li & onet.pl


Ostatnio zmieniony przez Awe dnia Pią 14:33, 01 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Spirit of Japan Strona Główna -> Tylko w Japonii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin